dinsdag 16 april 2013

Zomerse taart - Citroentaart met eiwitschuim

Bij deze zonnige dagen hoort een zonnige taart! Proef de zomer met deze frisse citroentaart.





Wat heb je nodig?

Voor het deeg:
  • 125 gr gezeefde bloem
  • 60 gr harde boter in stukjes 
  • 50 gr suiker 
  • 1 ei 
  • mespuntje zout
Voor de vulling:
  • 3 citroenen 
  • 3 eieren 1
  • 150 gr poedersuiker 
  • 30 gr boter
Voor het eiwitschuim:
  • 3 eiwitten 
  • 150 gr poedersuiker
Extra
  • Zesteur (om sliertjes van de citroenschil te trekken)
  • Bakvorm ongeveer 25 cm
  • Pan
  • Beslagkom
  • Bakbonen/ bakknikkers (zelf gebruik ik een pak bruine bonen)


Werkwijze
Meng alle ingrediĆ«nten voor het deeg door elkaar en maak een deegbal. Pak het deeg in in plasticfolie en laat het deeg ± 30 minuten in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 160 graden en bekleed de bakvorm met het deeg en prik met een vork gaatjes in de bodem.
Leg bakpapier op het deeg en vul de bodem met de bakbonen en bak het deeg blind voor 25 minuten. 
De bodem moet zonder vulling voorgebakken worden, omdat deze anders niet gaar wordt. Het bakpapier zorgt ervoor dat de bonen niet aan het deeg gaan plakken en de bonen zorgen ervoor dat er geen luchtbellen onder het deeg komen.

Haal met een zesteur schilletjes van de citroenen en pers de citroenen uit. Doe dit samen met de overige ingrediĆ«nten voor de vulling in een pan en zet alles op een laag vuur, blijf roeren tot je een dikke vla hebt (niet laten koken want dan schiften de eieren!).
Het is belangrijk dat je blijft roeren tot de vulling de dikte van vla heeft. Dit kan wel een tijdje duren!

Schakel de oven terug naar 130 graden en giet de vulling over voorgebakken taartbodem en zet de taart nog ongeveer een kwartierje in de oven.

Klop de eiwitten stijf met een snufje zout en voeg langzaam de poedersuiker toe.
Verdeel het eiwitschuim over de taart en zet de taart 5 minuten onder de hete grill. Wil je een hardere schuimlaag? Zet de oven dan terug op 90 graden en laat het schuim minimaal een half uur drogen. 

Bon appetit!

Nicole

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Laat hier je opmerkingen, vragen en suggesties achter!